Vappu lähestyy kovaa vauhti ja niinpä päätin kokeilla ensimmäistä kertaa tehdä gluteenittomat munkit. Ja hyvällä reseptillä onnistuin kyllä mielstäni erikoisen hyvin. Mielelläni näitähän tekee jatkossakin.. :) Tein munkit pakkaseen valmiiksi oottamaan viikonloppua, että lapset pääsevät nauttimaan, mutta olihan se pakko itselle muutama pienoinen munkki jo maistella :)
Ohje:
34kpl keskikokoista munkkia
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 rkl psylliumia
1 dl sokeria
4 tl kardemummaa
1 tl suolaa
n. 9 dl gluteenitonta jauhoseosta
4 rkl rypsiöljyä
Paistamiseen
rypsiöljyä
kattila ja sille kansi
reikäkauha
lämpömittari
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita sen joukkoon hiiva ja psyllium. Anna vesi-hiiva-psylliumseoksen turvota viisi minuuttia.
Lisää taikinan sekaan sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita joukkoon myös gluteenitonta jauhoseosta pienissä erissä, kunnes taikina on sopivan kiinteää. Sekoita taikinan joukkoon lopuksi rypsiöljy.
Muotoile taikina samantien kohottamatta munkkirinkilöiksi. Jaa taikina seitsemääntoista osaan. Pyöritä ja painele palloiksi ja paina niihin kolo. Kolosta kannattaa tehdä suht iso, jotta se ei muuraudu umpeen paistettaessa. Siisti rinkilä ja aseta leivinpaperin päälle.
Peitä munkit liinalla ja anna kohota puolisen tuntia. Gluteenittomat munkit eivät kohoa ihan samalla tavalla kuin vehnäjauhoversiot, mutta itselläni ainakin näkyi selvästi kohotuksen merkit.
Kuumenna kattilassa öljy 180-asteiseksi. Nosta munkit kattilaan varovasti muutama kerrallaan ja paista kauniinväriseksi molemmin puolin. Paistoin kutakin munkkia yhteensä kolme minuuttia. Mutta jos sinulla ei lämpömittaria voit kokeilla öljyn lämpötilan myös pienellä munkin nokarella ( sormenpään kokoisella)
Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja kierittele ne sokerissa vielä, kun ne ovat lämpimiä. Mutta jos pakastat pullat elä laita sokeria.
Tarjoile munkit mahdollisemman nopeasti.
Hyvää Vappua!!! :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti